BLOG    

Jarní očista těla

Masopust neboli karnevalové období bylo v minulosti období od Tří králů do Popeleční středy.[1] Popeleční středou začíná postníobdobí před Velikonocemi. Maškarní zábava, která probíhala zpravidla na masopustní úterý, tedy v úterý před Popeleční středou, byla vyvrcholením masopustu. Název karneval je synonymem masopustu (z italského carnevale,[2] vlastně "maso pryč"). Dnes se jako masopust (nebo karneval) označuje zejména toto masopustní veselí (nářečně masopust, šibřinky, fašank, ostatky aj.).

Tolik Wikipedie.

Podívejme se však na toto období z pohledu našeho organismu.

Jaro je nejlepším časem na odlehčení našeho organizmu a úpravu životosprávy. Probouzí se totiž nejen příroda, ale i naše tělo.

Zvedá se hladina hormonů, zrychluje se metabolizmus, s delšími dny se zvyšuje aktivita a organizmus dočerpává zásoby vitaminů. To vše může mít na svědomí jarní únavu. Navíc s odhazováním tlustých svetrů a zimních bund se hůře schovávají nadbytečná kila nastřádaná přes zimu.

  1. střeva

  • nejspíše nejdůležitější první krok pro začátek jak očistit, nebo chcete-li detoxikovat organismus; samozřejmě je potřeba věnovat čistotě střeva pozornost trvale, avšak právě toto období je nejvhodnější pro tuto činnost; ve střevě se ukládá množství toxinů, kalů a jiných nečistot a různé kultury k očistě střeva přistupují různě. U nás je pravděpodobně nejznámější metodou klystýr, v Indii například je to proplach slanou vodou přes ústní dutinu. Ani jedna z metod není stoprocentní, vždy ve střevě zůstenou nějaké zbytky v těch nejvzdálenějších zákrutách střevní sliznice. Navíc to nejsou nijak příjemné zážitky. Pro kvalitní očistu střeva je ideální použít výtažky z rostlin. Pokud použijeme ty nejvhodnější, dojde k pozvolnému dokonalému vyčištění, doslova vykartáčování střeva, a to bez dramatických projevů. Tímto krokem docílíme značného uvolnění celkového pocitu, dále se nám zlepší vstřebávání potravin a tím i metabolismus a rovněž dojde k vyrovnání narušené imunity. Staneme se tak odolnějšími mj. před jarní epidemií chřipky. Pokud však jste si vědomi toho, že přes zimu jste zatěžovali střevo více, např. antibiotoky nebo obžerstvím a alkoholem, je potřeba obnovit střevní mikrofloru pomocí Probiotik. Pozor ale na kvalitu těchto potravinových doplňků! Ne všechny vám pomohou a už vůbec ne např. jogurty nebo mléčné výrobky. Kvalitní Probiotikum by mělo obsahovat alespoň 12 probiotických kultur, kapsle by měla být 2x zapouzdřena aby jí nenarušila silná žaludeční kyselina a bakterie musí být živé! Řada výrobků i třeba v lékárnách tyto požadavky nesplňuje.
  1. cévy a lymfy

  • cévní a kapilární systém je rovněž po zimě zasažen a je třeba jej pročistit; jeden z důvodů, proč je kapilární systém zúžen a tedy krevní oběh je omezen, je překyselení organismu; díky tomu dochází k menšímu okysličování tkání a tzv. únavovému syndromu; toto se bude pravděpodobně týkat velkého množství lidí, připomeňme jen jednu z příčin, tedy např. kyselinotvorných potravin: maso, mléčné výrobky, sladkosti, káva, alkohol; prvním krokem k odkyselení tedy bude změnit jídelníček; to samozřejmě nestačí, protože k neutralizaci kyselin je třeba velké množství alkalických minerálů, které dnes v potravinách chybí; je tedy nutno použít koncentrovaných potravin, přesněji doplňků stravy, které potřebné minerály obsahují; pozor však na anorganické minerály, které náš organismus není schopen vstřebávat - týká se např. minerálek; dalším důvodem k očistě cév jsou usazeniny na vnitřních stěnách; tady rovněž pomáhají výtažky z rostlin nejlépe; totéž se týká lymfatického systému, který má za úkol odvádět z těla toxiny a jiné nečistoty
  1. klouby

  • V kloubech se nám díky nesprávné životosprávě usazují různé soli (mj. soli kyseliny mléčné či močové). Tyto kyseliny působí na dotykové třecí plochy a zdrsňují je; proto dochází k tzv. artróze a zkracování životnosti kloubů; ideálním pomocníkem proti tomuto nebezpečí je doplňování kolagenu, což je základní materiál mezikloubní chrupavky, jakéhosi ložiska našich kloubů; kolagen ovšem musí být podáván ve formě tzv. hydrolyzátu kolegenu, který je střevem vstřebatelný a má možnost se tak dostat až ke kloubu; současně platí potřeba odkyselení, jak je popsáno výše
  1. játra a ledviny
  •  
  1. pohyb

 

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.